viernes, 27 de mayo de 2011

Malalties i altres coses xungues: les nostres vacunes per la India.

Holaaaaa

Certificat de vacunes de la Patri :)

Ja casi estem de la tanda de vacunacions. Jo he començat la tanda de vacunes al mes d'abril aquest any, al centre d'atenció al viatger de Bellvitge. Per proximitat amb la feina. Ara, tingueu en comte que l'horari es de 9 a 14h i que es troba en l'edifici d'infermeria.

El cost de la vacunació és el mateix vagis on vagis: 21.40 euros cadascun, desglossat en 14 euros de la visita y 7.40 de l'administració de les vacunes.  

Val a dir que cada metge te el seu criteri. Com veureu a mi m'han administrat la de la Febre Tifoidea (o Tifus), perque ja el tenia caducat, la Polio perque també el tenia caducat, i la rabia (en tres sesions). I no vegis com et queda el braç després de posar la vacuna de la rabia.  Ara, que no se com quedará el certificat de vacunes si m'han de posar mes l'any que ve. Ja només m'hi cap una :P

Sobre el tema de la Malaria o Paludisme. Recordar-vos que es una enfermetat produida per un parasit que es transmet per la picadura d'un mosquit.

No existeix la vacuna si no que el que existeix es el que es diu al quimioprofilaxi, que es la ingesta periodica de medicaments per a impedir el desenvolupament del parasit inoculat pel mosquit. La quimioprofilaxis no deixa protecció despres de la seva presa (per aixo no es una vacuna) pero mentres t'ho prens protegeix tant com una vacuna. 


A tots ens havien donat el lariam, malarone, Savarine, Proderma, Resochin, en funció dels efectes secundaris que tenen i sobretot, del temps d'estada al pais. La necesitat de prendre la quimioprofilaxis s'especifica sempre en la visita personal que fa el metge. Fins fa un any o any i mig ja no ho donen, consideren que es millor fer un bon tractament de prevenció (antimosquits / mosquitera) i en cas de patir els simptomes vagis al metge en menys de 24hores. En el cas que la ruta sigui per zones rurals on accedir a un centre mèdic et comporti mes de 24hores, llavors, uns donaran la recepta del malarone per tal de fer aquest tractament abans de la vostra arribada al centre mèdic:

1r dia: 4 comprimits junts
2n dia: 4 comprimits junts
3r dia: 4 comprimits junts

Sempre la medicació s'ha de prendre després dels menjars i amb liquid abundant. I resa perque el 4rt estiguis ja al centre medic..

Més coses sobre la  Malaria

Dons, que hi ha varios tipus de malaria o paludisme. Uns son mes greus que uns altres, pero en tots els casos el simptoma fonamental es la febre. També es pot tenir:
  • Calfreds
  • Mal de cap
  • Transtorns de tipus gastroinstestinals (diarrees i vòmits)
  • Malestar general.
El  període mínim d'incubació es de 7 dies, es a dir, si ens infectes la febre apareixeria com a molt aviat, 7 dies després.

Tots els tipus es poden diagnosticar i tractar correctament. Per aixo es important rebre atenció mèdica si s'esta viatgjant per una zona de risc i es te febre. També es recomana ser cuidados amb qualsevol febre que apareixi en els 3 mesos seguents al viatge. Aixo es important inclus si s'ha pres la quimioprofilaxis, per a evitar la enfermetat, encara que aquest cas la probabilitat de que aquesta febre sigui deguda a la malaria, es molt minça.

El mosquit que porta la malaria pica desde la posta de sol fins a la sortida de sol (bitxu nocturn). Pel que es molt importa aplicarse repelent desde que es fa fosc i dormir protegits, ja sigui en llocs amb bones condicions (absencia de mosquits) o amb l'us de mosquiteres. Evidentment es bo cubrirse les zones del cos exposades als mosquits amb pantalons llargs, camises de maniga llarga, mitjons. Evitar les robes fosques perque atrauen als mosquits.

El Dengue.

Es una enfermetat produida per un virus que es transmes per la picadura d'un mosquit. El periode d'incubació es de 3 dies i no existeix ni vacuna ni quimioprofilaxi.Hi ha dos tipus de dengue: el simple i el hemorragic (greu). En tots dos hi ha febre, dolors musculars i articulars. El hemorragic nomes es pot donar en persones que hagin tingut anteriorment el Dengue (alias Manu, que el va pillar el any passat a Birmania). Per tant, amb aquesta excepció, la majoria de nosaltres que ens infectem, nomes pillarem el dengue simple. En cas de presentar febre, no hem de prendre acid acetil salicilic.

El mosquit pica desde la sortida de sol (diurn), pel que es important aplicarse repelent desde la sortida de sol. el mosquit s'ha adaptat molt be a zones urbanes.

Mes coses xungues: la esquistosomiasis

Enfermetat produida per un parasit que penetra a traves de la pell quan la persona es banya en aigua dolça contaminada. Hi ha esquistosomiasis en molts dels paisos tropicals pel que es important consultar si els rius i llacs del pais de desti estan contaminats.

Un classic: la diarrea

Be, un classic per uns, jo encara no ho he pillat (i que duri). Es la enfermetat mes freqüent entre els viatgers. Per prevenir la diarrea els aspectes fonamentals es podrien resumir en el slogan: "cuecelo, pelao u olvidalo".
  • cuidar la higiene personal amb el rentat de mans abans de les ingestes
  • consumir els aliments ben cuits, evitar els aliments crus, millor pelar un mateix la fruita
  • no consumir glassons de gel, ni sucs de fruta de venedors ambulants, ni gelats.
  • Consumir begudes embotellades
  • si no es possible trobar aigua o begudes embotellades es pot desinfectar l'aigua amb derivats del iode o clor.
La rabia
Es una enfermetat produida per un virus que es transmet per la mossegada d'un animal infectat, fonamentalment gossos, gats, rat penats i monos. existeix vacuna.
En cas de mossegada es esencial el tractament ràpid post-exposicio tant si la persona ha estat o no vacunada previament. S'ha de fer el següent:
  • rentar la ferida el mes energica i profundament durant 15 minuts, amb aigua sola (i sabo si en teniu). Posteriorment desinfectar amb alcohol, iode o un altre antiseptic. el virus es propaga pel nervi (no per sang), per aixo una bona neteja podem eliminar una gran quantitat de virus.
  • no suturar la ferida
  • anar a la unitat sanitaria de referencia per aplicar la profilaxis post exposicio: aplicació de vacuna e inmonoglobulina (suero) antirrabica en dependencia del tipus de lesio, lloc de la lesio i estat de vacunació de la persona lesionada.

Sindrome de la clase turista : tromboesmbolisme

d'això ja en varem parlar fa temps. És l'augment de tromboembolisme venos i pulmonar que es pot donar en vols de llarga durada (mes de 4 hores). les mesures fonamentals son al movilització durant el viatge, hidratació i unus de roba elastica i fluixa.

Jet Lag

El pas per diferents franges horaris pot tenir com a consecuencia una disminució del ritme circadià anomenat Jet Lag. En viatges de mes de 48-76 hores es bo ajustar el cicle de ingesta/son al cicle del pais de desti desde 1 o 2 dies abans de la sortida.
Al arribar al desti es important seguir el ritme local de menjars i de son i assegurar una bona exposició a la llim de dia que ajuda a resincronitzar el ritme circadià.

Tota la informació és extreta del centre Tropical Drassanes. Institut Català de la Salut. SAP SUport al Diagnostic i al Tractament.

2 comentarios:

Jordi dijo...

Por fin has publicat el post!!! Esperem no us piqui cap bitxo raro d'aquests....... per cert "enfermetat" no existeix en català!!!! perdoneu, però algu ho havia de dir..... ja ja ja

Patricieta dijo...

Es lo que tiene tradusir del castellanufu

Top 10 de les visites