viernes, 13 de agosto de 2010

No vull mes sindria!!

Aixo es el que penses quan t'aixeques i veus desde  la finestra de la habitacio l'esmorzar que havıa preparat la Ferida amb tant d'amor i carinyo. I es que aquest mati marxem cap al Göbekli Tepe (40 LT i ens porta l Aziz). Hem dormit milor que ahir, perque ha quedat lliure l habitacio amb aire acondiciopnat. Li hem dit a la Romina i en Walterque si volien asil politic a la nostra habitacio que no hı havia cap problema!

A prop d'Urfa hi ha un dels descobriments arqueológics mes trascendents de les últimes decades: Göbekli Tepe. Es tracta del temple mes antic del mon, amb 11.000 anys d'antiguitat, inclus mes antic que Stonehenge (que te uns 5.500)

Esta aprop de la ciutat d'Urfa (uns 20 km i nomes es pot anar amb cotxe), es un temple de grans dimensions trobat despres de mes d'una dècada d'excavacions (aixo es dedicar-hi temps!!)

El lloc esta format per pedres esculpides i pilars que forman cercles. Molts d'ells esta llisos pero en altres hi ha esculpides talles de lleons, escorpins, zorrus i buitres. En el centre dels anells es situen dues pedres en forma de T. El pilar mes gran medeix casi 5mts i pesa enter 7 i 10 tones

Aquest descobriment ha fet trontollar diversos dogmes cientifics. Ja que no s'han trobat evidencies de que el lloc estigues habitat regularment, es pensa que nomes era un lloc de culte. Per al descubridor, aixo demostraria que tant el sedentarisme, com l'agricultura (que no es practicava fa 11.000 anys) i les ciutats, varen creixer junt als temples i no al reves.. com deia l'història.
No perdem de vista que estem a l'antiga mesopotamia, cuna de la humanitat, on segons la biblia va començar tot fa 4250 anys, on va tenir lloc la revolució cultural fa uns 11.000 anys, on l'Homo sapiens fins llavors nómada i caçador va deixar de banda les armes de caça i es va tornar sedentari.

Les dates cuadraran o no.. pero aqui respirem un aire bíblic.. que ens fa posar els pels de punta.. això és historia.. això es la historia de la humanitat.



Despres de la calorada, hem anat a dinar a çardakli kösk (30 LT)i ens hem estat tota la tarda a la zona del llac d Urfa, suposadament la zona mes fresca de tota la ciutat. Bebent mooolta aigua i menjant gelats. Hem contat que ens hem begut entre tos 4 en els dos dies d Urfa 16 botelles d aigua 1,5L!! En ma vida he begut tanta aigua!

Ara estem esperant a la Otogar , l'estacio d' autobusos, que te una sala d'internet, el bus nocturn que ens ha de portar cap a Kayseri (sortim sobre les 22,00 i arribarem sobre les 7 del mati: 35 LT) on agafarem un altre bus que ens portara a Göreme (sobre les 9 del mati i no tenım clar si seran 10 o 15 LT).
Alla ens espera la piscina del zulo que tenim reservat per 10 eurus la nit :).
Ens acomiadem de la mesopotàmia, i de la seva població, tan orgullosa de viure allà on les tres religions monoteistes majoritàries van compartir espai i coneixements, i on la humanitat ha deixat una empremta i llegat històric que ens recorda la seva riquesa i alhora la seva fragilitat: tantes civilitzacions han crescut i després desaparegut en aquestes terres...!

Les fotos?? Dema! ;)

Ah, i sobre la pregunta d on treuen l aigua pel Hamam? dons suposo que d on treuen tota l aigua: del projecte GAP. Al final no varem anar perque es Ramadan i no treballen les dones :(

1 comentario:

lasrala dijo...

On sou, la sindria es com aquí el cafetonet matiner.
Si s'escau també pots portar alguna pedreta del "Jardín del Eden d'Adan i Eva" el que no sé si us la deixeran agafar.

Top 10 de les visites