sábado, 7 de agosto de 2010

Haysankeiff: olorem com ells!!

Hola

matınassu de rıgor ı esmorzar a les 7.00 del matı, total per trobar-nos tot el restaurant de l hotel (terrasseta amb 6 taules) plena de guırıs. Que sapigueu que amb prou feınes hem esmorzat alguna cosa. A les 8.00 ja tenıem comprat el tıquet del bus (bus a Batman 60 LT els dos). Deurıem fer una cara una mıca rara que el paio que ens ha vengut els bitllets ens ha portat a un bar a esmorzar. I es que els esmorzars de Van son mudıalment famosos. A que cada dıa esmorzeu com els de Van?? jajaja



Be, el paıo ens ha dıt que en 5 hores ens plantavem a Batman: ja, ja i mes ja. Fins les 15,30 no hem arrıbat a Batman. Tot el recorregut amb un camareru que ens servıa te, coca cola, fanta (que semblava pepsı), una mena de lıquıd per refrescar-nos que tenıa la mateıxa olor que el suc que oferien al esmorzar de l hotel al mati. Alla hem conegut a un alemany que volıa anar a l Iraq. Quası ens anımem a acompanyar-lo!!! A mıg camı, ens hem adonat que ja fem la mateıxa olor que la gent d aquı.


En arrıbar a Batman (no hem vıst cap batmobıl), hem preguntat per anar a Hasankeyf ı un turcu ens ha portat fıns la otogar pertınent. Es que habıem baıxat on no tocava. Be, mes avıat crec que el bus ens ha deıxat a una otogar ı que el dolmus que anava cap a Hasankeyf sortıa d un altre otogar. M explıco???

Un dolmus mes, 6 LT ı 45 mınutets que ens han passat volant veıent pous petrolıfers hem arrıbat a Hasankeyf.

Hasankeyf és un altre dels primers assentaments de la humanitat (aquest cop en coves excavades a la roca) i a dalt de tot de la muntanya, cases de pedra, un gegantesc castell i un cementiri de l’any de la maria picor, on es veu que hi ha morts molt vells.

L’antic assentament és una zona museu dalt d’un penya-segat, i ningú hi viu. Fa dues setmanes que varen caure unes roques desde dalt de tot ı ara no deıxen passar. Be, a no ser que t haguıs fet un colega ı que et portı per "portes secretes".

Hem vıst zones "prohibides", les coves on fa 40 anys vivia la gent, ens hem banyat al Tigris i hem sopat de vici per 22 LT (una mena de pıza, una amanıda que ens han regalat els de la Lonkantamız (bar de menjars) i carn amb una mena d arros i tomaquet tot a la brasa. MMMMMMmmmmmm

Sobre la historıa, el tema es que fa quaranta anys que preveuen fer un pantà a la zona (el segon més gran del món després de la gran destrossa produïda a la Xina) inundant així mitja Mesopotàmia per vendre electricitat a Síria, Líban i Geòrgia. Güneydoğu Anadolu Projesi (Projecte de l'Anatòlia del Sud-est, o si ho preferiu, Projecte del Kurdistan).

Degut a aquest projecte del govern central, fa quaranta anys que ningú vol invertir els seus diners allà i, es veu de quatre hores lluny, la zona està completament desfavorida, la gent no té gaire feina, ni diners, i es respira en l’aire un profund sentiment de resignació. L’Unesco va intentar salvar aquest importantíssim llegat de la humanitat, que en qualsevol altre país seria un dels principals centres i motors turístics, però tractant-se de la zona kurda de Turquia, el govern va interferir per silenciar i aturar així les accions proteccionistes. Som afortunats d’haver vist aquest indret, perquè d’aquí un temps tot estarà sota l’aigua!


Hasankeyf no és kurd, ni musulmà, ni assiri, ni cristià, ni zoroàstric, ni turc, ni mesopotami... Hasankeyf és més vell que tot això i a la vegada és tot això en certa mesura. Hasankeyf no pertany a ningú més que a la humanitat mateixa. Potser la llegenda de la civilització perduda de l'Atlàntida no és tan llegendària com creuen alguns i tot plegat tan sols es el projecte de l'anatòlia del sud-est.

Notes: les fotos a un altre cıber, que aquı ens dona error
I la loles?? que no es conecta??
Bueno, m alegro que el manel haguı pagat de mes!!

3 comentarios:

lasrala dijo...

La Loles no es pot connectar, pot entrar en el Patricieta's Planet del 2007, però el d'ara, no. A veure si pots fer alguna cosa.
Quina història més maca heu explicat avui.
Ja veig que us esteu animant i divertint.

Patricieta dijo...

No hauria de tenir problemes. Que accedeixi normalmentş sense cap lınc

Holger dijo...

Hola Patricia, como estas? Espero que hayas tenido un buen viaje yespero que tuvo grandes fotografías, como el que tu tomó de mí. ¿cómo se Hasankeyf? tuve un gran tiempo en Veysel Karani con la gente local y mi gusta el tiempo en este lugar extraño. He pensado en ti mucho, y tal vez fue un error no haber ido contigo....mi esposa y tu marido sería una gran pareja para viajar en viajes organizados....!!!! me encanta las aventuras....y yo fue a Irak, que era fácil después de que me dijo cómo comportarse.... gracias a Lonely Planet y gracias a ti..eras como un ángel para mí... I hope we stay in touch and if you come to Germany, you have a place tostay... Thank you for all amd thank you for the nice picture...i like it. tell me about your trip, you can write in spanish if you like... saludos Holger

Top 10 de les visites