sábado, 11 de junio de 2011

Manducare a la India

Despres de fer la visita a uns quants restaurants indis anem a parlar del menjar tipic de la India

Tot un món apart, el meravellós món de les espècies! Combinades tant en plats salats com en dolços i a les begudes, fent que el paladar vagi de bòlid intentant identificar els gustos -quan el picant dels bitxos et deixa respirar és clar…- I un món principalment de vegetarians degut a l’hinduisme i el jainisme. Encara que es pot trobar carn (sobretot xai i pollastre), és molt més cara, i a les zones de costa es troba molt peix i marisc.

Les especies que hi ha a casa :)

La cúrcuma, les llavors del coriandre, el comí, el cardamom i la pebre estan a gairebé tots els curries o garam masala. A partir d’aquesta base a cada casa i segons per quin plat és, es fa un curry diferent. Curry és un anglicisme de la paraula kaari -del llenguatge tamil (de l’estat Tamil Nadú, al sud de l’Índia i que té com a capital Madràs)- i que vol dir salsa.

Al nord són més de blat i per tant de rotis, que és el terme genèric per anomenar el pa a l’Índia. Gairebé tot menjar va acompanyat del chapati (o també anomenat roti o nan): farina integral sense llevat i aigua; te’l fan en un moment sobre una planxa. Versions més currades del chapati són el paratha, amb varies capes -com una pasta de full- que passen per la planxa amb mantega i que es pot farcir. Els puris és la mateixa massa que al fregir-se s’infla i queden unes boles cruixents. Si es fa amb farina blanca i llevat s’anomenen naan i també es poden farcir.

El mateix que passa amb les verdures, que té les trobes guisades de mil maneres diferents, a tota l’Índia es poden trobar les dhal, que són llenties o llegums. Hi ha moltíssimes varietats de llegums, i com no de diferents colors, passant per llenties roses, vermelles, pèsols grocs, uns cigrons perfectament rodons i moltes mongetes. Els llegums es guisen i es troben a la majoria dels thalis (plats combinats).

El chai és la beguda nacional i la trobes per tot arreu, te’l poden arribar a servir en uns gotets de fang que després es llencen a terra (i es reciclen sols :P ). És un te amb cardamom, llet i sucre però també se li pot afegir clau, gingebre, canyella, anís, safrà...

Iogurt... ! Està boníssim, és una base importantíssima en la dieta índia. En forma de beguda (lassi), o el raita (amb trossos de cogombre, tomàquet, ceba i com no amb espècies), o senzillament per sobre els plats... després d’una sessió de picant va de conya per refrescar la boca. Parlant de làctics, el paneer també és tota una institució aquí a l’Índia. És un recuit molt suau que es serveix a molts plats. Palak paneer per exemple són trossos de formatge cuits amb una salsa d’espinacs.

A l’Índia són uns grans aficionats als dolços. Fets de llet, farines d’arròs, xarops, mel i espècies, la majoria són boles o croquetes molt dolces i sabors especiats que enganxen bastant (rasgulles, gulabs). Un de color taronja és el jalebi. Molts dolços es decoren amb fruits secs triturats però també amb pa de plata, que es tan fi que te’l pots menjar

Com mengen la majoria d’hindis? Només fan servir la mà dreta (l’esquerra està reservada a les necessitats higièniques). Es barregen tots els ingredients, sobretot quan hi ha arròs, i quan tot té la consistència d’una pasta t’has de portar el menjar a la boca amb tres dits i empènyer amb el dit gros.

Trucs per no posar-te malalt (o almenys aixo m'han recomanat): no passar-se amb el picant, no menjar carn, no menjar pel carrer, no menjar verdures, no menjar fruita sense pelar, vigilar amb l'aigua (verificar sempre el tap que estigui ben tancat). Ah, i no veure a galet del Ganges ;)

pollastre tandori
Més menjar a provar: kofta (pilotetes de patata amb verdures), samoses i pakores (empanadilles i bunyols de verdures que es troben per tots els carrers), chiku (fruita molt dolça semblant a la patata per fora), kheer (el millor arròs amb llet que hem provat mai, amb cardamom i safrà) i, segons la Mireia, el Thali (plat convinat amb moltes salses i roti) i com no el pollastre tandori un saborós pollastre marinat amb iogurt i espècies molt comú en el país. Se li denomina així perquè es rosteix dins d'un tandoori, que no és més que un tipus de forn que hi ha a l'Índia i del qual agafa nom el plat. Té un color vermellós en part al pebre vermell que sol portar.  Un cop marinat el pollastre es trinxa amb una vara de ferro i s'introdueix dins del forn. El tandoori té una forma cilíndrica, arriba gairebé 500 º i es sol utilitzar carbó vegetal per al foc. Després d'una breu espera es serveix en un plat de fang prèviament escalfat, a manera de "carn a la pedra", el qual manté la carn calenta durant més temps. No hi ha res millor que acompanyar el tandoori chicken que amb un Garlic naan per tenir un sopar perfecte.

I si vols fer experiments a casa amb la cuina hindú:

"L'Índia interior": Capítol del Programa Karakia de TV 3 dedicat a la cuina hindú.
"L'Índia interior 2" Segon capítol del Programa Karakia de TV 3 dedicat a la cuina hindú.












No hay comentarios:

Top 10 de les visites