sábado, 6 de agosto de 2011

Costums indies VI: Un gomet al front anomenat Bindi

Quin és el significat del punt que els hindús porten al front, el bindi.

El seu origen és religiós, encara que ha derivat en un símbol social més que dóna personalitat a aquest col lectiu, per la qual cosa s'usa més com a element decoratiu que des d'un pla devot o religiós.



Si és cert que les diferents formes que es dóna al bindi denota la pertinença a una secta o subsectors hindú en concret, depenent de la deïtat a la qual adori aquest grup: Qui veneren al déu Vishnu l'apliquen en forma de 'U' en color vermell, groc o safrà. Els qui veneren el déu Shiva s'apliquen tres línies horitzontals de cendra bhasma. Els homes usen un punt allargat o Tilaka, mentre les dones usen un punt rodó o bindi.



Des d'un punt de vista més místic o transcendental, aquest símbol ha estat anomenat Ajna Chakra, Ull Espiritual i Tercer Ull, ja que és el centre nerviós en el cos humà. Segons els antics savis hindús, la pols de plom vermell sindhoo i la pasta de sàndal tenen propietats refrescants i, per tant, usar aquestes substàncies en el front entre els ulls refresca el centre nerviós associat amb aquest punt, i en conseqüència la ment es calma i silencia. Un mite és que protegeix del mal d'ull.

Una altra dels senyals que utilitzen les hindús, fa referència al seu estat de casades més que per les seves propietats refrescants. Aquesta marca és una línia vermella en l'arrel del pèl, al centre del cap, que aproximadament va des de la meitat del cuir cabellut i arriba fins al començament del front. Aquesta tradició ve de temps remots, quan en la societat ària, el nuvi untava la seva sang al front de la núvia com un reconeixement del seu matrimoni amb ella.

2 comentarios:

Jordi dijo...

El que tu tens enganxat al front significa alguna cosa???

Patricieta dijo...

No se, m´el van fotre i jo feliç com una perdis

Top 10 de les visites